Waarom Scintilla Legal?

Home / Waarom Scintilla Legal?

Foto’s: Brechtje Paijmans

 
partijdigheid versus onpartijdigheid

Zwart-wit, of grijs?

‘Scintilla’ betekent ‘spark’ of ‘vonk’. Ik – Brechtje Paijmans – volgde namelijk mijn innerlijke vonk toen ik Scintilla Legal oprichtte.  

De achtergrond hiervan ligt in de 22 jaar dat ik als traditioneel advocaat werkte, veel cliënten bijstond en veel geschillen voorbij zag komen. Daarin merkte ik steeds meer de keerzijde op van het door een advocaat belichten van uitsluitend één kant van de medaille, tegenover een wederpartij of in een procedure. En de wederpartij die dat ook doet. 

Er bestaan immers veel eenvoudige geschillen, maar een geschil waarvoor een advocaat nodig is, is meestal niet zwart-wit of duidelijk. Dat bevindt zich juist vaker in juridisch grijs gebied, waarover je van mening kan verschillen. Beide partijen hebben dan dus ‘een punt’ en daarover kunnen zij jaren procederen. De meeste mensen en bedrijven zijn echter niet gebaat bij een jarenlange discussie, zich daarbij ook steeds meer vastbijtend in hun eigen standpunt. Dit kost immers tijd, geld en negatieve energie. Soms kan dat niet anders, maar voor veel andere geschillen is dat niet de beste oplossing.

Ik besloot daarom om op een andere manier advocaat te zijn. Niet meer eenzijdig vanuit één kant betogen, maar het schetsen van een genuanceerd beeld van het volledige geschil en een kloppende uitkomst. Ik richtte daarom in 2024 Scintilla Legal op en volgde daarmee mijn eigen ‘vonk’.